Featured Posts

Wallpaper DesktopWallpaper Desktop:Love ni aku ada buat wallpaper untuk desktop. kalau ada yang nak download, boleh download di sini

Readmore

Panduan Percuma Nuffnang – Jana Trafik , Wang dr reze tidak terlibat dengan mana-mana aktiviti meninggalkan komen di blog (Spam) atau forum, 100% enjin carian...enjin carian sahaja ok..

Readmore

nak bg komen ke tak "u follow i, i follow u balik", paksaan komen, pasal copycat, dan suruh klik iklan nuff.mmg rata-rata yang buat entri pasal ni mesti tidak puas hati dengan blogger lain. ada yang tersangat marah, ada yg beremosi sikit je..dan ada hanya yg beri teguran..teguran mengingati antara satu sama lain...

Readmore

Wednesday, November 4, 2009

tutorial photoshop: hasil dari brush smoke

nak cuba..??boleh ikut contoh di bawah ni


1) create new layer
2) setkan color background dan foreground...ikut pilihan hati sendiri pun boleh
3) klik dekat paint bucket tool, dan paste dekat background color hitam..seperti di atas



4) create new layer
5) setkan color background dan foreground...ikut pilihan hati sendiri juga
6) klik brush tool
7) dekat bahagian kanan, klik dekat brushes, kalau tak jumpa boleh cari dekat (Window[bahagian atas screen] -> Brushes)



8) pilih brush smoke yang berkenan di hati
9) kalau tak jumpa jenis brush smoke tu, klik simbol arrow ke bawah dan akan keluar paparan untuk jenis semua brush yang kita dah simpan di C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Brushes sblm ni..contoh boleh pilih jenis brush 21 Smoke Brush (kat mana nak dapat kan brush ni? boleh tgk dekat entri photoshop: brush smoke)





10) pilih layer yang kita dah hasilkan brush smoke td dan right klik
11) pilih blending options

12) klik dekat outer glow
13) setkan ikut kesuaian anda
cth blend mode:screen
opacity: 51%
noise : 0%
color: red
tecnique : softer

dah siap klik ok...

dan hasilnya seperti bawah

ini je mampu aku ajar..kalau tersalah maaf ye..sila betulkan...



klik read more untuk sambungan

1 comments:

Mr. J @ pengerindu.com said...

bro. kalau ada tutorial ringkas belajar phptoshop ni kasitau k.. i minat2 sgt.. hihihuhu

Post a Comment